Παρασκευή 27 Δεκεμβρίου 2013

ΛΑΧΑΝΟΡΥΖΟ ΦΟΥΡΝΟΥ (ή όπως αλλιώς θέλεις να το ονομάσεις!)


Πολλά μπορείς να κάνεις με ένα λάχανο, όπως λαχανοντολμάδες, λαχανόρυζο, λαχανόπιτα, σαλάτα Coleslow κ.ά.
Είπα σήμερα να πρωτοτυπήσω κάπως και να κάνω ένα εξελιγμένο λαχανόρυζο, αλλά με την γέμιση των Λαχανοντολμάδων φούρνου και να τελειώσει στον φούρνο, με λάχανο πάνω και κάτω. Κάτι σαν πίτα, αλλά αντί για φύλλο ζύμης να έχει λάχανο.
Και να το αποτέλεσμα, μόλις βγήκε από τον φούρνο
Υ Λ Ι Κ Α
Το λάχανο που πήρα ήταν 2,5 κιλά
1 Κρεμμύδι κόκκινο ψιλοκομμένο
3 Κρεμμυδάκια φρέσκα κομμένα ροδέλλες
2 Καρότα στο χοντρό του τρίφτη
Μαϊντανό και άνιθο κατά κρίση (έβαλα μπόλικο)
200 γραμ. Κονκασέ (μισό κουτί)
1/2 + 1/2 φλ.τσ. Ελαιόλαδο Έξτρα Παρθένο
1 φλ.τσ. Ρύζι Γλασέ
2+1 φλ.τσ. Νερό ζεστό
Ε Κ Τ Ε Λ Ε Σ Η
Ζεμάτισα το λάχανο σε δυο δόσεις (δεν χωρούσε ολόκληρο στην κατσαρόλα), σε αλατισμένο νερό, που βράζει.
Σε βαθύ τηγάνι μισό φλυτζάνι λάδι να ζεσταθεί και σωτάρω τα κρεμμύδια, τα καρότα, τον άνιθο και τον μαϊντανό, για μερικά λεπτά (εδώ αν θέλουμε σβήνουμε με λευκό κρασί).  Προσθέτω την ντομάτα και λίγο νερό και βράζω 5' ακόμα.  Ρίχνω το ρύζι και όταν υγρανθεί αρχίζω να προσθέτω λιγο-λίγο νερό.  Η διαδικασία παρασκευής του ριζότο (όταν απορροφά τα υγρά, προσθέτω λίγο και πάει συνέχεια).
Η γέμιση δεν είναι ανάγκη να μείνει τελείως στεγνή.
Σε πυρέξ (ή ταψί) λαδωμένο στρώνω τα μισά ζεματισμένα φύλλα του λάχανου, ρίχνω λίγο λάδι και αλάτι και στρώνω την γέμιση.
Σκεπάζω με τα υπόλοιπα φύλλα, ρίχνω το υπόλοιπο λάδι και το νερό και στον φούρνο.
Ψήνω σκεπασμένο με αλουμινόχαρτο, στους 180 βαθμούς, για 40 λεπτά και ξεσκεπάζω.  Συνεχίζω για 15 λεπτά ακόμα, μέχρι να ροδίσει το λάχανο, όπως στην παρακάτω φωτό

Καμία σχέση με λαχανόρυζο

Τέλειο!!
Posted by Picasa

8 σχόλια:

Frezia είπε...

Εντυπωσιακό στο μάτι!
Χρόνια Πολλά.

ΔΥΣΠΙΣΤΟΣ είπε...

@ Frezia :
Σε διαβεβαιώ ότι είναι εντυπωσιακό και στον ουρανίσκο (το λέω εγώ που δεν είμαι και τόσο φαν του λάχανου).

Με το καλό ο Καινούργιος Χρόνος!

marimar είπε...

Πω πω όπως φαίνονται τα υλικά ανάμεσα στα λάχανα είναι πολύ δελεαστικά!!!!! Λατρεύω το λαχανόρυζο αλλά πιστεύω σε, όταν λες οτι αυτό είναι ... ανώτερο.
Γεια στα χέρια σου!!!

ΔΥΣΠΙΣΤΟΣ είπε...

@ marimar :
Ο φούρνος κάνει την διαφορά.
Τώρα αν έκοβα κομμάτι θα ήταν καλύτερη η φωτό. Μόλις βγήκε ήταν πολύ ζεστό.

Εύχομαι ευμάρεια για τον Καινούργιο Χρόνο!

ΔΕΛΦΙΝΑΚΙ είπε...

Χρόνια Πολλά...ξέρω ότι εμείς εδώ στη Κύπρο το λέμε αλλιώς το λάχανο..αν δεν κάνω λάθος ειναι το κραμπί μας

Thalassenia είπε...

Τί σκαρφίζεσαι όμως...!!!

Καλή Χρονιά

ΔΥΣΠΙΣΤΟΣ είπε...

@ ΔΕΛΦΙΝΑΚΙ :
Ναι, "κράμβη η λαχανώδης" είναι η επιστημονική ονομασία, οπότε σωστά το λέτε κραμπί, στην Κυπριακή διάλεκτο.

Εύχομαι ο Καινούργιος Χρόνος να είναι καλύτερος από τον παλιό!

ΔΥΣΠΙΣΤΟΣ είπε...

@ Thalassenia :
Η έμπνευση δεν λείπει. Άλλα λείπουν!!!!

Με το καλό ο Καινούργιος Χρόνος και με Υγεία πάνω απ' όλα!!