Πέμπτη 9 Φεβρουαρίου 2017

ΡΙΖΟΤΟ ΜΕ ΜΑΝΙΤΑΡΙΑ - ΚΑΡΟΤΟ - ΜΠΡΟΚΟΛΟ

 Συχνά μπαίνουν ιδέες και στην πορεία εμπλουτίζονται. Έτσι και σήμερα. Αρχικά η απόφαση ήταν να γίνει ένα ριζότο με μανιτάρια. Βρίσκω στο ψυγείο 2 καρότα και ένα μπρόκολο υποψήφιο για βράσιμο. Και έγινε η απατεωνία. Κλέβω μερικές φουντίτσες από το μπρόκολο, οπλίζομαι με μεγάλη υπομονή και το φτιάχνω.
Μόνο που βγήκε λίγο αλμυρό, λόγω των ζωμών λαχανικών (αν το μάθει ο καρδιολόγος μου, θα με σκίσει!!!).
Να και το αποτέλεσμα
Και σε αυτό το αποτέλεσμα έφθασα με τον ακόλουθο τρόπο:
Υ Λ Ι Κ Α
250 γρ. Ρύζι Καρολίνα
1 λίτρο Νερό ζεστό
2 κύβους σπιτικό ζωμό λαχανικών
1 μικρή πρέζα στήμονες Κρόκου Κοζάνης ΒΙΟ
1 Κρεμμύδι ξερό ψιλοκομμένο
2 σκελίδες Σκόρδο ψιλοκομμένο
450 γρ. Μανιτάρια σε φέτες κτψ.
2 Καρότα σε μικρά κυβάκια
1 φλ.τσ. φουντίτσες Μπρόκολου
3+3 κουταλιές Ελαιόλαδο Έξτρα Παρθένο
140 γρ. Παρμεζάνα (Parmigiano Regiano) ψιλοτριμμένη
Πιπέρι άσπρο και Αλάτι λιγο (εδώ ήταν περιττό)
Ε Κ Τ Ε Λ Ε Σ Η
Ξεκίνησα με την προετοιμασία των λαχανικών, του ζωμού και του κρόκκου.
Παίρνω 1 λίτρο νερό από τον βραστήρα, σε μικρό κατσαρολάκι και διαλύω τους ζωμούς λαχανικών (500 ml για τον καθένα) και τον διατηρώ ζεστό.
Επίσης σε μισό φλυτζάνι ζεστό νερό ρίχνω τους στήμονες του κρόκκου.
Σε αντικολλητικό τηγάνι ζεσταίνω δυνατά τις 3 κουταλιές λάδι και σωτάρω για 5' τα κυβάκια του καρότου, που είναι πιο σκληρά. Ρίχνω και ένα μικρό φλυτζανάκι νερό και το αφήνω μέχρι να εξατμιστεί. Ρίχνω τα μανιτάρια, μισοαποψυγμένα, Ανακατεύω μέχρι να εξατμιστούν τα υγρά. Ενδιάμεσα αλατοπιπερώνω. Τις μικρές φουντίτσες τις αφήνω ωμές. Αφήνω το τηγάνι στην άκρη.
Σε μεγαλύτερο αντικολλητικό τηγάνι ζεσταίνω μέτρια το υπόλοιπο λάδι και σωτάρω το κρεμμύδι, μέχρι διάφανο και ρίχνω το σκόρδο, σωτάροντας για 3' ακόμα.
Ρίχνω το ρύζι και ανακατεύω μέχρι να λαδωθεί.
Εδώ αρχίζει το πρόγραμμα "ριζότο". Με την μεγάλη κουτάλα ρίχνω ζεστό ζωμό στο ρύζι και ανακατεύω μέχρι να σωθεί. Επαναλαμβάνω τις κουτάλες κάθε φορά που τελειώνει η προηγούμενη. Διάστημα 2-3 λεπτά σε μέτρια φωτιά. Στις 12 κουτάλες ρίχνω τον κρόκκο με το νερό του και συνεχίζω, ανακατεύοντας συνέχεια.
 Όταν μείνουν 2 κουτάλες ζωμός, ρίχνω τα έτοιμα λαχανικά και το μπρόκολο, που θα σιγοβράσει για το υπόλοιπο.
Ρίχνω και την παρμεζάνα, για να χυλώσει το ριζότο, χωρίς να προσθέσω βούτυρο.
 Όταν χυλώσει στο επιθυμητό, βγάζω από την φωτιά, σκεπάζω το τηγάνι για 5-10 λεπτά, σερβίρω και τρώμε.
 Τελικά δεν βγήκε τόσο αλμυρό και η μονομελής κριτική επιτροπή, έδωσε την έγκριση της (κράτησε και ένα πιάτο για αύριο).
Αύριο θα το φρεσκάρω με ένα φλυτζανάκι νερό, για να ξαναχυλώσει (για μένα μάλλον στήθος κοτόπουλου στο σχαροτήγανο)....

5 σχόλια:

Thalassenia είπε...

Παντα μερακλίδικα!!!

ΔΥΣΠΙΣΤΟΣ είπε...

@ Thalassenia : Σπάνια γράφω εδώ πλέον, αλλά το βλέπω και σαν παρακαταθήκη.

Frezia είπε...

Ολα καλά κι...Αγια που λένε μόνο που εγώ
δεν βάζω ποτέ κύβους λαχανικών.
Από την άλλη άποψη μου αρέσει πολύ!!!
Καλό απόγευμα Σταύρο....

ΔΥΣΠΙΣΤΟΣ είπε...

@ Frezia : Οι "σπιτικοί" που παίρνω από τα ψυγεία είναι σαν τους δικούς μου, μόνο που είναι πιο αλατισμένοι. Τα αποθέματα μου τελείωσαν και μέχρι το καλοκαίρι... βλέπουμε...

Unknown είπε...

Μου ζήτησε ο γιος μου ρυζότο με μανιτάρια και μπρόκολο και αποφάσισα να φτιάξω την δικιά σας συνταγή πιστεύω να του αρέσει