Κυριακή 15 Μαρτίου 2015

ΚΡΕΑΤΟΣΟΥΠΑ

Το απόλυτο υπερόπλο κατά του κρυολογήματος!
Το βαρύ πυροβολικό ενάντια στη γρίππη!
Μιλάμε για την κρεατόσουπα και αρχίζω αμέσως την περιγραφή, αφήνοντας τα σχόλια για το τέλος....
Υ Λ Ι Κ Α
1300 γραμ. Μοσχάρι νουά, κομμένο σε μεγάλους κύβους
4 λιτρα νερό
1,5 κιλό Πατάτες (τις μεγάλες στα 4)
5 Καρότα κομμένα στα 4
1 φλυτζάνι Σελινόφυλλα και σελινοκότσανα (δεμένα σε τούλι/πουγγί)
2 Κρεμμύδια στα 4
1 σκελίδα Σκόρδο πατημένη για να σπάσει
2 φύλλα Δάφνη
1/2 φλυτζάνι Ελαιόλαδο Έξτρα Παρθένο
200 γραμ. Ντοματάκια αποφλοιωμένα, χυλό στο multi
2 φλυτζ. Φιδέ κομμένο
Χύτρα ταχύτητας 8 λίτρων
Αλάτι - Πιπέρι
Ε Κ Τ Ε Λ Ε Σ Η 
Πλένω το κρέας και το βάζω στη χύτρα με το νερό και στο μάτι δυνατά.
Ξαφρίζω με τρυπητή κουτάλα σταδιακά, μέχρι να αρχίσει ο βρασμός και να μη βγάζει άλλο αφρό.
Κλείνω την χύτρα, χαμηλώνω την φωτιά και βράζω για 30 λεπτά από το σφύριγμα της βαλβίδας.
Εκτονώνω, αλατοπιπερώνω, ρίχνω το λάδι και βυθίζω το καλαθάκι με τα λαχανικά στο νερό, επάνω από το κρέας.
Ξανακλείνω και βράζω για 15-20 λεπτά ακόμα, από το σφύριγμα της βαλβίδας.
Εκτονώνω ξανά και βγάζω το καλαθάκι και το κρέας σε πιατέλα.
Ρίχνω τον χυλό της ντομάτας και βράζω με ανοικτό καπάκι για 5 λεπτά.
Επιστρέφω μερικές πατάτες, μερικά καρότα, τα σέλινα και τα κρεμμύδια στη χύτρα και κάνω την σούπα βελουτέ με το ραβδομπέντερ.
Φέρνω ξανά σε βρασμό και ρίχνω τον φιδέ και σε 3 λεπτά αποσύρω από την φωτιά.
Σ Χ Ο Λ Ι Α
Εμείς την σούπα αυτή την θέλουμε χωρίς άλλα πράγματα μέσα. Το κρέας, τις πατάτες και τα καρότα τα τρώμε χωριστά σκέτα, με μουστάρδα η μαγιονέζα χωρίς αυγά, ή άλλο dressing.

Η  μεγαλύτερη μανούρα είναι το ξάφρισμα (τέτοια οδηγία έδωσε η συμβία, που έκανε τακτικά αυτή τη σούπα όταν μαγείρευε).
Ανάλογα με το κρέας που έχουμε, βγαίνει αυτό το λέσι, αηδία σκέτη, αλλά το τελικό αποτέλεσμα της σούπας αποζημειώνει.

Η μητέρα μου, για να αποφύγει το ξάφρισμα, σωτάριζε καλά το κρέας στο λάδι, πριν να βάλει νερό, και έσβηνε με λευκό κρασί.  Μάλλον ήταν πιο νόστιμη, αλλά δεν πολυθυμάμαι πια.
Ο λόγος που βάζω την ντομάτα, αφού βγάλω τα λαχανικά και το κρέας, είναι για να μη τα μπογιαντίσω κόκκινα και γίνουν αποκρουστικά για να τα φας σκέτα.
Πρόσεξα και έβαλα λιγότερο αλάτι στη σούπα, γιατί μας αρέσει το λίγο αλατάκι σκέτο επάνω στις πατάτες και τα καρότα, όταν τα τρως χωριστά.
Εδώ που τα λέμε, ήθελε και μερικές καυτερές πιπερίτσες, αλλά......δεν μαγειρεύω μόνο για μένα!!
Και τελικά ένα πιάτο με τα "διάφορα" μέσα, όπως φαίνεται παντού η κρεατόσουπα....

3 σχόλια:

Frezia είπε...

Εκτός από ποιότητα βλέπω και ποσότητα!
Μπορεί να μπει στο ψυγείο οι πατάτες όμως δεν θα είναι καλές μετά!
Καλό ξημέρωμα!

Thalassenia είπε...

Αναλυτικότατος!!
Πολύ περιποιημένη την έκανες.
Αν βάλεις το κρέας μισή ώρα σε ξύδι πριν το βράσεις, μειώνεται ο αφρός.

Και αν είστε κρυωμένοι και κάνατε κρεατόσουπα...περαστικά σας.


Αστοριανή είπε...

...κι εδώ, ότι μου χρειάζεται
Ένα μήνα με ταλαιπωρεί η γρίππππππη!
Όμως, για σέλινο, βάζω από τα χονδρά κοτσάνια (σέλερι; το λέτε;!) κομμένα σαν ...μισά δάχτυλα..., φαγώσιμα, και βγαίνει υπέροχο!

Φιλιά,
Υιώτα
αστοριανή,
ΝΥ