Παρασκευή 27 Ιουνίου 2014

ΠΑΤΑΤΕΣ GRATIN DAUPHINOIS με Parmigiano Reggiano

Η προέλευση της συνταγής είναι λίγο περίεργη, έχει όμως κάποια σχέση με την γνήσια "Ντωφινουάζ".
Την έδωσε Γαλλίδα από διπλανό ιστιοπλοϊκό, που την έφτιαξε με τα πενιχρά μέσα και υλικά, που μπορείς να βρεις σε ένα σκαφάκι!
Το αποτέλεσμα αποζημειώνει, παρ' όλο που λείπουν υλικά.

ΥΛΙΚΑ για 4 μερίδες
1 κιλό πατάτες
1 κρεμμύδι ξερό σε φέτες
4 σκελίδες σκόρδο (κεφάλι έλεγε η Γαλλίδα!!)
600 ml Γάλα εβαπορέ light αραιωμένο 1/1
30 ml Ελαιόλαδο έξτρα παρθένο
100 γραμ. Παρμεζάνα ψιλοτριμμένη
100 γραμ. Παρμεζάνα χοντροτριμμένη
Πιπέρι λευκό
Αλάτι χοντρό
ΕΚΤΕΛΕΣΗ
Πλένω και ξεφλουδίζω τις πατάτες. Τις κόβω σε φέτες πάχους 3 χιλιοστών.
Σε βαθύ τηγάνι ζεσταίνω το ελαιόλαδο και σωτάρω το κρεμμύδι, μέχρι να μαλακώσει.
Προσθέτω το γάλα με το σκόρδο και το φέρνω σε βρασμό (με προσοχή γιατί φουσκώνει).
Χαμηλώνω την φωτιά στο ελάχιστο και ρίχνω τις πατάτες και το αλατοπιπερο.

Σκεπάζω και σιγοβράζω για 15-20 λεπτά. Προς το τέλος του χρόνου ρίχνω την ψιλοτριμμένη παρμεζάνα και ανακατεύω ευγενικά, για να μη διαλυθούν οι πατάτες.
Παίρνω ταψάκι πυρίμαχο 20X30 εκατοστά και στρώνω το περιεχόμενο του τηγανιού.
Φουρνίζω σε προθερμασμένο φούρνο στους 180 βαθμούς για 20 λεπτά (φουρνάκι υγραερίου λίγο πάνω από την  μέση).
Πασπαλίζω με την χοντροτριμμένη παρμεζάνα και συνεχίζω για 10 λεπτά ακόμη.
 Βγάζω το ταψάκι και σερβίρω μετά από 15 λεπτά...
Η Γαλλίδα, αν είχε, θα έβαζε μοσχοκάρυδο και φύλλα δάφνης, μαζί με ζαμπόν ή μπέϊκον, αλλά αυτά είναι πολυτέλειες στην ερημιά, μακρυά από μπακάλικο!!
Και για να το κάνουμε λίγο πιο εντυπωσιακό καλύπτουμε με μπεσαμέλ!

2 σχόλια:

Ευρύνοος είπε...

Εντυπωσιακό είναι έτσι κι αλλιώς..!

Αστοριανή είπε...

Θαλασσινά Φιλιά.
Υιώτα
αστοριανή, ΝΥ