Κυριακή 31 Μαρτίου 2013

ΠΑΣΤΙΤΣΙΟ ΛΑΧΑΝΙΚΩΝ...ΝΗΣΤΙΣΙΜΟ...

Είπαμε, είμαστε στην Σαρακοστή και πολλοί είναι αυτοί που νηστεύουν, ίσως όχι τόσο φανατικά, αλλά τουλάχιστον από ζωικά προϊόντα.
Σήμερα έβαλα πλώρη να κάνω ένα παστίτσιο με λαχανικά, χωρίς όμως να το μαγαρίσω με το γάλα της μπεσαμέλ και το αυγό.
Και έγινε, νόστιμο και εντυπωσιακό
 
 Υ Λ Ι Κ Α 
1 Μελιτζάνα (ότι βρήκα τέτοια εποχή) σε κυβάκια
1 Κολοκυθάκι σε κυβάκια
1 Κρεμμύδι κόκκινο ψιλοκομμένο
1 φλυτζάνι Κρασί λευκό
1 κουτί 400 γραμ. Κονκασέ (χυλό στο multi)
2 σκελίδες Σκόρδο ψιλοκομμένες
300 γραμ. Μανιτάρια Πλευρώτους σε κομμάτια
1 κουταλάκι Ζάχαρη άσπρη
Αλάτι - Πιπέρι
Ρίγανη
3 Πατάτες μέτριες σε χοντρούς κύβους
4 κουταλιές Ελαιόλαδο Έξτρα Παρθένο
1 κουταλιά Μαργαρίνη Minerva Benecol για μαγείρεμα
Μισό μοσχοκάρυδο φρεσκοτριμμένο
400 γραμ. Ζυμαρικά (ΖΙΤΙ Νο 2 & ΠΕΝΝΕΣ)
Καρύδι ψιλοτριμμένο με λίγο κανελογαρύφαλλο
Φρυγανιά τριμμένη
Ε Κ Τ Ε Λ Ε Σ Η 
Ζεσταίνω το λάδι σε βαθύ τηγάνι και σωτάρω το κρεμμύδι και το σκόρδο, μερικά λεπτά, μέχρι διάφανο.
Ρίχνω με την σειρά τη μελιτζάνα, το κολοκυθάκι και τα μανιτάρια, με διαστήματα μεταξύ τους, για ανακάτεμμα.
Σβήνω με το κρασί και σε μερικά λεπτά προσθέτω τον χυλό της ντομάτας, όπου έχω διαλύσει το αλατοπίπερο και την ζάχαρη.
Σκεπάζω το τηγάνι και σιγοβράζω για 10'. Ξεσκεπάζω, δυναμώνω την φωτιά και καλύπτω με την αντιπιτσιλιστική σίτα (για να μη γίνει χάλια η κουζίνα και καθαρίζω μετά. Φτάνουν τα κατσαρολικά).
Όταν σωθούν τα υγρά κατεβάζω το τηγάνι και το αφήνω στην άκρη.
Παράλληλα, σε άλλο μάτι, βράζω τις πατάτες στον ατμό της χύτρας, με 2 φλυτζάνια νερό, για 10' και ανοίγω την χύτρα σε 5'.
Βράζω και τα ζυμαρικά για 5-6 λεπτά και τα αφήνω στο νερό τους, μέχρι να στήσω το ταψί.
Λαδώνω το ταψί καλά και πασπαλίζω με την φρυγανιά. Είναι ένα κόλπο για να μη κολλήσουν μακαρόνια και καθαρίζω τα δύσκολα μετά.
Στρώνω τα μισά μακαρόνια, μετά την σάλτσα των λαχανικών, τα υπόλοιπα μακαρόνια και σκεπάζω καλά με τον πουρέ.
Τον πουρέ τον φτιάχνω σε μπωλ, με τις καυτές πατάτες, την μαργαρίνη, το μοσχκάρυδο και αλατοπίπερο. Ανακατεύω με τα αναδευτήρια του μίξερ χειρός και προσθέτω σταδιακά 4 κουτάλες από το νερό της χύτρας, όπου έβρασαν οι πατάτες.  Να γίνει κάπως ρευστός.
Πασπαλίζω προαιρετικά με το καρυδο/κανελλο/γαρύφαλο και στον προθερμασμένο στους 180 βαθμούς, φούρνο.
Ψήνω μέχρι να ροδίσει η επιφάνεια, περίπου 45'.
Όλα τα υλικά, πριν τον φούρνο, μπορούν να φαγωθούν και χωριστά, χωρίς φούρνο, αλλά ο φούρνος βοηθάει στην ενσωμάτωση των γεύσεων, που όντως είναι απίθανες!!

Για να πω την αλήθεια το προτιμώ από το κανονικό με τον κιμά!!
Posted by Picasa

15 σχόλια:

TzinaVarotsi είπε...

Στα υπ' όψιν καθώς η Σαρακοστή είναι σχεδόν στην αρχή της κι έχουμε μπροστά μας αρκετή νηστεία ακόμα.
Νά 'σαι καλά!

Frezia είπε...

Νηστεύουμε η όχι είναι ένα
υγειηνό και νόστιμο φαγητό!
Ευχαριστούμε!
Υ.Γ.η φωτογραφία του
Νέστου απίθανη!!!

Αστοριανή είπε...

...μοιάζει νοστιμότατο κι...έξυπνο...!θα το ...φτιάξω!!!!
φιλιά σόλους,
Υιώτα, ΝΥ

Αστοριανή είπε...

... σε όλους!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!
Υιώτα!

ΑΧΤΙΔΑ είπε...

Έτσι και του έδινες του άνδρα μου τέτοιο παστίτσιο..την έβαψες!Πριν λίγο έκανε πίτα..δείθεν με χορταρικά και φούλ στο βούτυρο που έφτιαξε μόνος του από...ζυγούρι!!!!(ομολογώ οτι ήταν νοστιμότατη, το φύλλο υπέροχο).Εγώ πάντως το παστίτσιο σου αυτό θα το προτιμούσα από το κλασσικό.

ΔΥΣΠΙΣΤΟΣ είπε...

@ Tzina Varotsi :
Φαίνεται ότι αρέσει και στα παιδιά (το τίμησε και ο κρεατοφέγος ανηψιός μου).
Την έλλειψη του κιμά την καλύπτει η νοστιμιά των υπολοίπων.

Καλό Μήνα!
___________________

ΔΥΣΠΙΣΤΟΣ είπε...

@ Frezia :
Με τα λαχανικά στον καιρό τους θα είναι καλύτερο, πιστεύω...

Καλό Μήνα!
________________

ΔΥΣΠΙΣΤΟΣ είπε...

@ Αστοριανή :
...και χορταστικό. Με 400 γραμ. ζυμαρικά, έβγαλε 6 μεριδάρες)

Καλό Μήνα!
___________

ΔΥΣΠΙΣΤΟΣ είπε...

@ αχτίδα :
Ας αφήσουμε τον Δημήτρη με την απορία της νοστιμιάς.
Το βούτυρο που έφτιαξε, μάλλον το βάφτισε νηστίσιμο. Ή μήπως κάνω λάθος;

Καλό Μήνα!
____________

Unknown είπε...

Τρελαίνομαι για το νηστίσιμο παστίτσιο!! Μιας και ανήκω στις περίεργες που δε τρώνε το κανονικό! Καλό μήνα!

ΔΥΣΠΙΣΤΟΣ είπε...

@ Glyko Paramithenia :
Μάλλον χορτοφαγικό θα το έλεγα και όχι μόνο για νηστείες.
Πιο υγειινό σίγουρα..

Καλό Μήνα!!
________________

Lila Xagorari είπε...

Πως μου ξέφυγε εμένα αυτό??? Μπήκε τώρα στο μενού!!!!

Magia da Inês είπε...

º° ❤♫°
Olá, amigo!
Uma torta polvilhada com coco, canela e cravo. Bela combinação de sabores.
Bom domingo!
Boa semana!

°º♡♡♫
°º♡ Beijinhos do Brasil.
º° ♡ ❤♫°

Τατιάνα είπε...

Κι εγωωω το προτιμώ απο αυτό με τον κιμα!!!!!!!!!!!!!

egkimosyni είπε...

Το Παστίτσιο είναι από τα αγαπημένα μου φαγητά το έφτιαξα εχθές και ήταν τέλειο!!
Από τις ποιο καλές συνταγές. Είχα δοκιμάσει το Παστίτσιο που μου άρεσε εξίσου καλά..
Αλλά προτιμώ τη συνταγή σας είναι διαφορετική